top of page

eVENEMENTEN

Aankomend: RWR Sneak Peek #3

25 april 2024

7.png
RWR promo Sneak Peek 3.png

SNEAK PEEK # 3

De Regisseur:  Sarah Kasmi

De Acteurs:   

    Abed Manla, Anastasia Hellement                              & Mathieu Wijdeven

De Schrijvers: Kuba Szutkowski, Leïla de Jager

& Sanjay Singh

We zijn alweer beland bij de derde editie van de Sneak Peek. Met dit maal als regisseur Sarah El Kasmi, en de schrijvers Kuba Szutkowski, Leïla de Jager en Sanjay Singh

Iedere schrijver presenteert dan zijn of haar project. 

Per Sneak Peek editie krijgen we van drie schrijvers een uniek kijkje in hun artistiek maakproces. Als publiek mag je meepraten over de series, lange speelfilms en experimentele films die binnen de rooms ontwikkeld worden. 

Scènes uit deze projecten worden tot leven gewekt door een regisseur en acteurs, waarna het publiek kan meepraten. Ontdek nieuwe schrijvers en acteurs, en praat na tijdens de netwerkborrel!

Meld je aan als publiek en dan zien we jullie de 25e!

kuba.jpg

Kuba Szutkowski 

Kuba Szutkowski (Warschau, 1982) is gevestigd in Rotterdam en opgeleid als audiovisueel vormgever, maar ook als  psycholoog en filosoof.  Als regisseur/ schrijver is hij betrokken geweest bij diverse bekroonde projecten zoals de tv-serie Boijmans TV (Museumprijs 2010); de korte kunstdocumentaire Verzamelen is een Ziekte (China King Bonn Award Best Documentary 2015); korte films: Vonk (50+ festival selecties), Hitchcock Hitchcock (juryprijs R’dams Open Doek), de Kleine Astronaut (winnaar beste film runner-up wereldfinale 48hour film project Los Angeles 2023). Zijn, in de bioscoop uitgebrachte, debuut speelfilm Onder Water (2023) werd onder andere genomineerd voor Best Narrative Feature Award bij het gerenommeerde Austin Film Festival.

FORMER EAST (Roadmovie)

Opgegroeid in een conservatief Pools dorp, is Krzysztof (noem me maar Chris) als tiener zijn alcoholische vader ontvlucht. Hij nam zich voor zijn persoonlijke Poolse verleden uit te wissen en zo snel mogelijk in Nederland te assimileren.

Na jaren van aannemerswerk en avondstudie krijgt Chris de unieke kans bij een gerenommeerd advocatenkantoor te gaan werken. Hij moet alles op alles zetten om binnen te komen.  

Dan staat ineens na jaren zijn dochter Julia (15) weer op de stoep. Haar Kaapverdisch-Nederlandse moeder, zijn ex, is overleden en Julia wil dat Chris haar voogd wordt. Egoïstisch wil hij zijn verantwoordelijkheid richting zijn dochter weer ontlopen. Onbewust is hij overtuigd dat hij geen goede vader kan zijn. Hij besloot zich wel in te spannen om zo snel mogelijk een geschikte voogd te vinden voor Julia. De shortlist aan potentiële familieleden blijken allemaal van Chris' kant in Polen. Julia wil zo ver mogelijk vluchten van alles wat haar herinnert aan haar moeder en ziet een reis naar de roots in de Former East wel zitten. Een roadtrip volgt waarin Chris door de ogen van zijn dochter zijn land en vader gaat herwaarderen.

Leïla de Jager

Leïla groeide op in ‘t Zeeuwse Vlissingen. Daar waar het spoor letterlijk stopt en ze zich als kind zo stierlijk verveelde dat ze al op jonge leeftijd haar toevlucht zocht in boeken. Zo zorgde ze er, gewapend met haar biebpasje, eigenhandig voor dat een hele generatie pas op latere leeftijd kennismaakte met de werken van Annie M.G. Schmidt en Roald Dahl. Die boeken zwierven immers altijd rond in háár universum.

Het waren tijdens die jaren dat haar voorliefde voor magisch-realistische verhalen ontstond. Nu, een lapjeskat jeugd en meer dan dertig jaar later, heeft ze ook een dramatische inslag ontwikkeld. Sterrenstof in het alledaagse vinden, dat is nog de kortste samenvatting.

1001 Verhalen (Serie)

Wanneer de fantasievolle Senna ontdekt dat ze de - toch wel wat oldschool - verhalen van 1001 nacht die ze elke avond samen met haar opa verslindt met haar verbeelding kan veranderen, gaat ze zelf letterlijk in het avontuur op en belandt ze in een Oosters dromenland waar zij helemaal zelf haar lot bepaalt.

Leïla de Jager.jpg
Sanjay Singh_edited.jpg

Sanjay Singh 

Sanjay Singh (31) is in het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen grootgebracht door zijn Nederlandse moeder en Indiase vader.

Na de opleiding International Media en Entertainment Management ging hij aan de slag als autodidacte DOP met een creatief collectief genaamd GUAP. Zij maakten videoclips, mini docu’s, en korte films.

In 2018 start hij samen met Ahmed Hammadi de ROFFA FILM CLUB, een maandelijkse filmavond waarvoor ze filmmakers uitnodigen om hun werk te tonen, en die dan direct feedback ontvangen van het aanwezige publiek.

De afgelopen paar jaar heeft hij vooral op de set gestaan als set- en locatiemanager. 

Nu hoopt hij zich vooral verder te ontwikkelen als schrijver.

Dorp (Experiment)

Wanneer een jonge millennial geschiedenisleraar, in een dorp in Zeeuws-Vlaanderen, de zwarte bladzijden van de Europese geschiedenis bespreekbaar wilt maken op zijn middelbare school, stuit hij op hevig verzet van zijn conservatieve collega's.

sarah_el_kasmi rwr_edited.jpg

Sarah Kasmi 

Sarah Kasmi, filmmaker en oprichter van Movie Bank Productions, is met haar Marokkaanse achtergrond de verbindende kracht tussen de Marokkaanse en Vlaamse cultuur en wil die diversiteit graag overbrengen op het beeldscherm. Ze creëert op deze manier een platform om sociaal gevoelige thema’s in onze samenleving bespreekbaar te maken en diversiteit in België te omarmen.Sarah Kasmi werkt graag samen met jongeren. Talent en passie zijn de belangrijkste factoren om hen een kans te geven en zo hun eerste stappen in de filmwereld te zetten. 

In 2022/2023 schreef en regisseerde ze twee series:

Kids on the Block - Jeugdserie voor Ketnet (productie A-Team)

De Studio’s - Jongerenserie VRT MAX/ Amazone Prime:  scenario en regie én productie

Daarvoor maakte en produceerde ze de kortfilms Rima, Le Choix en Blockdown.

Mathieu Wijdeven

Mathieu Wijdeven (Tilburg, 1991), zijn werk begint vanuit een fascinatie voor de symbiotische relatie die mensen aangaan met objecten. Via abstracte sculpturen nodigt hij het publiek uit om over persoonlijke en existentiële thema’s na te denken. De afgelopen jaren werkte Mathieu aan verschillende sculpturen. In een reeks performances met deze sculpturen onderzocht hij de relatie tussen mens en constructie. 

Als creatieve duizendpoot schreef hij o.a. voor de Correspondent en deed hij de scenografie voor boekenprogramma, In een boek kan het wél, van de VPRO. Daarnaast maakte zijn werk deel uit van tentoonstelling Surinaamse School in het Stedelijk Museum. Ook maakte hij producties bij Feikes Huis met zijn collectief Firma Draak.

In seizoen 2021-2022 ging Mathieu zijn solovoorstelling Het waarom beantwoord in première. Na uitgebreid onderzoek naar het leven van zijn betovergrootvader, die een dichter en veelzijdig kunstenaar bleek te zijn, brengt Mathieu een ode aan zijn voorvader. G.G.T. Rustwijk (1862 - 1914) die leefde in Suriname in de periode net na de afschaffing van de  slavernij. Hoe meer Mathieu over hem te weten kwam, hoe meer hij zich met hem verbonden voelde. Toen Mathieu op Rustwijks theaterstuk Het waarom beantwoord stuitte, besloot hij de maatschappijkritische onemanshow opnieuw op de planken te brengen.

Het waarom beantwoord werd geselecteerd voor Het Theaterfestival (2022), genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs(2022) en won de Toneelschrijfprijs (2022).

‘Wijdeven, gevoed door het toneelstuk van zijn betovergrootvader, ontpopt zich als activist en zo ontstijgt de voorstelling het persoonlijke verhaal en wordt de vertelling universeel en zeer actueel. Zo weet Wijdeven op zachte, maar indringende wijze de gespannen koloniale relatie tussen Nederland en Suriname invoelbaar te maken.’  - Juryrapport Toneelschrijfprijs

Volgend seizoen maakt Mathieu zijn nieuwe voorstelling Saboteurs i.s.m. Productiehuis Theater Rotterdam. Een magische zoektocht naar manieren om te ontsnappen aan de verhalen die ons zijn aangeleerd en grip te krijgen op de werkelijkheid. 

Daarnaast maakt hij een podcast bij de VPRO met het programma OVT wat te beluisteren zal zijn op NPO Radio 1. En doet hij de scenografie voor een grote zaal productie bij Orkater van Geert Lageveen.

Anastasia Hellement

Anastasia (17) is een full-on creative. Spoken word artist, podcast host & curator, actrice en schrijfster. In haar podcast 'Noordcast' vertelt ze verhalen over de jongeren met een migratieachtergrond uit Tilburg-Noord. 

Anastasia deelt vaker verhalen in en over Tilburg. Op haar vijftiende schreef ze in samenwerking met het Zuidelijk Toneel het boek MAMI. Ook treedt ze regelmatig op als spoken word artiest op Tilburgse festivals. “Een podcast maken was nieuw. Ik werd vier maanden geleden gevraagd door jongerenwerker Romeline van Eijma van R-Newt om Noordcast te maken. Ze kende mij nog van een festival dat R-Newt organiseerde.”

“Later hoorde ik dat ik het boegbeeld werd. Spannend! Ik moest mijn idee moest pitchen bij gemeente Tilburg om subsidie te krijgen. Mijn Nederlands docent heeft mij daar goed bij geholpen. Ik ben zo trots dat ik dit mag maken.”

Anastasia.jpeg
bottom of page