top of page

ARCHIEF

Drie innovatieve schrijftrajecten
voor filmmakers van kleur in 2024.

Rotterdam, 23 september 2023 -  Een collectief van professionele filmorganisaties kondigt met trots het nieuwe talenttraject Rotterdam Writers' Rooms (RWR)  in 2024 aan. Een innovatief incubatortraject dat zich richt op talentvolle schrijvers, die andersoortige verhalen willen vertellen binnen de film- en televisiesector. Het initiatief wil de enorme diversiteit aan verhalen, storytellers en perspectieven in de regio Rotterdam een impuls geven door het opstarten van verschillende writers’ rooms.

Dit (pilot) project biedt ruimte aan drie trajecten, waarbinnen samengestelde teams van schrijvers met diverse achtergronden gedurende een periode van zes tot negen maanden intensief gaan werken aan scenario's voor films of series. Twaalf geselecteerde makers worden financieel in de gelegenheid gesteld om de trajecten te volgen. Tijdens de trajecten wordt actief verbinding gezocht met publiek en filmsector. Dit door met name de ontwikkelde projecten via periodieke openbare table reads te presenteren aan sector en publiek. En Erasmus Universiteit zal de effectiviteit van deze driehoek interactie monitoren.

In de film- en televisiesector is behoefte aan meer diversiteit. Ook in economisch opzicht wordt door omroepen en streamers de potentie onderkend van publieksgroepen die nog te weinig worden bereikt. Als collectief voor het RWR- project willen we ons als nieuw samengesteld collectief optrekken aan buitenlandse voorbeelden als BEEF, Bridgerton of They Cloned Tyrone of juist zoeken naar wat er nog niet is in Nederland.

Plekken waar schrijvers met elkaar tot echt nieuwe ideeën komen, zijn er nog weinig in Nederland. Voor talentvolle makers van kleur is het nog moeilijker om die aansluiting te vinden binnen de sector. Met het RWR-project stelt het collectief zich ten doel het vakmanschap van deze getalenteerde schrijvers te ontwikkelen, en concreet een aantal plannen voor films en series uit te werken.

7.png

In  het collectief zitten afgevaardigden van de volgende filmorganisaties: Stichting SKLNE, Buddy Film Foundation, Scriptbank, Filmplatform Rotterdam, Film Festival Rotterdam, Erasmus Universiteit | Department of Arts and Culture Studies, De Subsidieadviseurs, tulsastudios.nl/ Ready for Dutch en Stichting Filmtent.
Rotterdam Writers’ Rooms wordt o.a. ondersteund door het Innovatielab van het Stimuleringsfonds. En valt onder het patronage van UNESCO.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Maria-Bodrug-05851_edited_edited.jpg

Monique Dikmoet
projectleider RWR
egmdikmoet@gmail.com

Maria-Bodrug-06270_edited_edited.jpg

Maarten Almekinders
kernteam RWR
maarten@scriptbank.nl

large_608e27c60760b-scaled-608e27ca17f18-portrait (1)_edited.jpg

Dewi Reijs 
kernteamRWR  
dewi@buddyfilmfoundatin.com

bottom of page