top of page

30 mei 2024 

Schrijvers: Katja Verheul, Merlijn Hermsen & Olga Beemster 
Regisseur: Shamira Raphaëla 
Acteurs: Ghislaine van IJperen, Roze Elisa & Zouhair Mtazi

 

sNEAK PEEK #4

7.png
Katja Verheul_edited.jpg

Katja Verheul

 

Katja Verheul is een Rotterdamse filmmaker en artistiek archeoloog, die gelooft in de onthullende waarde van langetermijnonderzoek. Het diep duiken in complexe materie is een belangrijk onderdeel van haar werkproces. Met haar film- en videoprojecten wil ze complexe (onzichtbare) sociale, politieke en economische vraagstukken zichtbaar maken. Haar drijfveer zijn de mensen die ze ontmoet en interviewt, met name de verhalen die zij met haar delen. Daarnaast filtert ze archieven, ploegt door transcripties en vergeten onderzoeken en ontdekt hierin opmerkelijke perspectieven op hedendaagse kwesties. Doel is onze meest recente geschiedenis te demystificeren, maar ook om de gemedieerde, misschien vergeten werkelijkheid ,weer persoonlijk te maken. 

Ze heeft haar werk vertoond op IFFR (NL), RIFF (IS), Visions du Réel (CH), Kasseler Dokfest (DE), Short Film Festival Oberhausen (DE), Dokufest (KS), New Wight Biennial (USA), MAXXI (IT), Sharjah Art Foundation (UAE), LAZNIA Centre for Contemporary Art (PL), ART Rotterdam (NL), Visio op 11e editie van lo schermo dell'arte (IT) en op de Nederlandse televisie.

​

A Day Without Space - Experimentele film

In de hybride film A Day Without Space raken de levens van een 10-jarig meisje, een gepassioneerde satellietbouwer, een mysterieuze satelliet en het Comité voor het Vreedzaam Gebruik van de Ruimte met elkaar verweven. Zij allen worden geconfronteerd met de wetteloosheid, gebrek aan toezicht en de geopolitieke machtsverhoudingen in de ruimtevaart.

​

Merlijn Hermsen

 

​

​

Merlijn Hermsen (hij/hem) woont nu al 4 jaar op Zuid. Hij is een scenarist en filmmaker die op dit moment afstudeert aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam. Zijn passie ligt bij verhalen vertellen die sociale en progressieve thema's aankaarten op een magische en avontuurlijke manier. Merlijn raakt geïnspireerd door de genres (urban)fantasy en science-fiction, en hij gelooft er dan ook in dat deze genres, die soms worden bestempeld als slechts "puur entertainment", iets moois en betekenisvol kunnen creëren.

​

Waar Magie verloren gaat - Film

Op het moment dat Lila een geheimzinnig tunnelstelsel onder haar boerderij ontdekt, realiseert ze zich dat haar hele realiteit een levend museum blijkt te zijn. Worstelend met dit besef en haar identiteit, begint het Nederland dat ze kent, langzaam weg te rotten.

​

Merlijn Harmsen.jpg
Olga Beemster_edited.jpg

Olga Beemster

​

Na haar afstuderen in 1995 aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht speelt Olga in diverse theaterproducties bij verschillende gezelschappen en productiehuizen (o.a. de Toneelschuur, Frascati, Productiehuis Brabant, Sonnevanck, ‘t Syndicaat, Theater Adhoc, Oostpool).

Zo nu en dan acteert ze voor de camera en sinds 2009 spreekt ze luisterboeken in.

In 2006 volgde Olga een cursus scenarioschrijven aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Kort daarop werd ze toegelaten tot de Scriptschool, een tweejarige parttime opleiding scenarioschrijven.

​

LUKKI TORI’S IN A SICK STITTI - Serie

de neergang -plat op de plaat welteverstaan- als katalysator voor metamorfose

 

De serie wordt een gevarieerde reeks van zeven korte verhalen, even huiveringwekkend als helend, waarin steeds een andere protagonist een stok in de wielen wordt gestoken. Eentje die niet zomaar van wijken lijkt te willen weten. Heruitvinden van het zelf is nodig om uit de as te herrijzen.

​

​

Shamira Raphaëla
 
Shamira Raphaëla (1982) is woonachtig in Rotterdam. Ze groeide
op in Aruba. Na het VWO verhuisde ze naar Nederland en
studeerde beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie. Later behaalde zij een diploma Mediakunst aan de ArtEZ Hogeschool
voor de Kunsten. Aanvankelijk ging ze aan de slag als zelfstandig regisseur waar ze verschillende televisieprogramma's regisseerde: Expeditie Robinson en Spuiten en Slikken. 
In 2006 produceerde en regisseerde Raphaëla haar eerste korte
film 'With Salt In My eyes'. De korte film gaat over drie jonge Arubaanse vrouwen.
 
Na het succes van verschillende korte films maakte ze haar eerste speelfilmdocumentaire 'Deal With It'. De film kreeg lovende
kritieken werd later bekroond op het Los Angeles Urban Film Festival, het Belize International Film Festival en het Aruba Internationaal Film Festival. De film draait om het verhaal van twee drugsdealers en verslaafden: vader Pempy en broer Andy, eigenlijk haar familieleden. De film werd genomineerd voor beste debut op
het NFF 2015. In 2017 werd de film bekroond met de Lenno en de Sunfish the International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) prijs voor de beste jeugddocumentaire.
In 2017 schreef ze de film 'Downfall of a Superwoman' waarmee ze tijdens IDFA 2018 de Karen de Bok Talent Award won. In datzelfde jaar maakte ze de Lenno and the Angelfish. 

Shamira Raphaela RWR .jpeg

De film kreeg ook weer lovende kritieken en won de Award voor Beste Europese Kinderdocumentaire tijdens het Internationale Filmfestival van Berlijn in 2019 en ontving vervolgens de Award voor beste kinderdocumentaire op IDFA, 2018.

​

In 2018 maakte ze de biografische documentaire Daddy and the Warlord die draait om het verhaal van de vader van journalist Clarice Gragard, die de rechterhand was van Charles Taylor, de ex-president van Liberia. De film ging in première op het filmfestival Movies that Matter in 2019. Later won de film een Gouden Kalf voor beste korte documentaire op het Nederlands Film Festival 2019.  In december 2019 maakte ze de documentaire 'Ons Moederland'.

Ghislaine RWR sp4.jpeg
Roze Elisa.jpeg
Zouhair RWR sp4.png

Ghislaine van IJperen

Roze Elisa

Zouhair Mtazi

bottom of page