top of page

Sanjay Singh, R3

“Ik denk nog steeds terug aan die twee fantastische dagen met RWR en besef hoe vrij 

ik me voel om mijn diepste gedachten en emoties over dit land te delen. Rotterdam heeft me niet alleen nieuwe vrienden en creatieve partners gebracht, maar ook de schatkist aan verhalen onthuld die ik alleen niet kon vinden. Het voelt alsof deze stad me omarmt met een breder perspectief en me het gevoel geeft werkelijk deel uit te maken van dit kleurrijke weefsel van de samenleving.”

BIO

Issam, acteur en schrijver van Syrische afkomst, woont al acht jaar in Nederland. Zijn schrijfcarrière begon in 2015 met de serie De Kikker. Sindsdien schrijft hij naast het acteren aan diverse films en theaterstukken. Zijn script Sorry Hamlet won in 2020 de Publieksprijs bij Theater Walhalla.
 
Als acteur en schrijver belichaamt Issam een kleurrijk spectrum van creativiteit en passie. Zijn leven en werk draaien om het vormgeven van verhalen en het delen van emoties door middel van kunst.
Een onvermoeibare ontdekker, voortdurend op zoek naar nieuwe expressievormen in de wereld van theater, film en schrijven. Zijn benadering is open-minded en nieuwsgierig, voortgestuwd door een energieke vastberadenheid en ambitie om zijn artistieke horizon te verbreden, variërend van klassieke theaterstukken tot hedendaagse films.  
Zijn doel is niet alleen om een verhaal te vertellen, maar om een boodschap over te brengen, emoties op te wekken en mensen te raken. Issam gelooft in de kracht van kunst om te verbinden, te inspireren en te transformeren.

EAT CHOCOLATE

speelfilm |90’ | comedy-drama

lOGLINE 

Twee Syrische vrienden ontdekken dat hun verhalen mensen met een depressie weer gelukkig kunnen maken. Gedreven door verlangen naar succes verleggen ze de morele grenzen. Hoe ver gaan ze voor geluk? Uiteindelijk riskeren ze alles voor geluk.

MOTIVATIE  

Vanuit Syrië belandde ik in een Nederlands boerendorp, waar ik 3 jaar lang worstelde met isolatie en eenzaamheid. Ondanks meer vrijheid, voelde ik me niet gelukkig en miste de levendigheid van Damascus. Na mijn verhuizing naar Rotterdam werd ik geconfronteerd met advertenties over eenzaamheid en verhalen over depressie en burn-out. Dit deed me nadenken: hoe kunnen mensen in een welvarend land als Nederland ongelukkig zijn? Terwijl ik geluk vind in kleine dingen. omdat ik zelf heb geworsteld met de vraag 'wat is geluk?', wil ik mijn verhaal 'Eat Chocolate' vertellen. Dit verhaal verkent de Nederlandse maatschappij door de ogen van vluchtelingen-kunstenaars die een gedeeld doel hebben: geluk vinden. Geluk is vaak aanwezig maar niet altijd zichtbaar; soms zit het in een stukje chocolade.

sYNOPSIS

Twee Syrische acteurs, RABIH en JAD, dromen over een succesvolle toekomst. Ze wonen in een armoedige flat in Rotterdam en vieren 15 jaar vriendschap. Ze hebben eindelijk een afspraak met de beroemde Nederlandse acteur MARK, die werk zal regelen. Ze markeren dit moment met een stukje chocolade en genieten van de zoete smaak van geluk.

Bij het huis van Mark vertelt zijn vriendin SANDRA, een journaliste, dat Mark worstelt met een depressie en dat hij het liefst zijn leven zou beëindigen. Rabih en Jad weten niet wat ze moeten zeggen en vertellen hoe zij als vluchtelingen een gevaarlijke boottocht waagden op zoek naar een veilig leven. Ze zien hoe het verhaal Mark diep raakt en onbewust neemt de acteur in de mannen het over en maken zij hun verhaal grootser. Rabih en Jad sluiten hun indrukwekkende verhaal af met een stuk chocolade als symbool van hoop. Sandra is onder de indruk: ze ziet een hoop die voor het eerst sinds lange tijd in de ogen van Mark sprankelt.  Zij vraagt  Jad en Rabih om ook haar neerslachtige zoon te helpen en zij schrijft een lovend artikel ‘is het kunst of chocolade?’ dat viral gaat. Hun carrière neemt een vlucht.

Jad heeft moeite met het bedrog, maar Rabih overtuigt hem dat het verdraaien van de waarheid niet erg is, zolang ze er mensen gelukkig mee maken. Hun inmiddels geopende bedrijf groeit, hun verhalen worden dramatischer en hun handelsmerk wordt het chocolaatje. Sandra ontdekt bij toeval echter hun leugens en start een onderzoek.

Het succes zorgt voor spanningen tussen Rabih en Jad; Rabih wil terugkeren naar zijn artistieke dromen terwijl Jad vasthoudt aan het succes. Ze drijven uit elkaar en als het bijna misgaat bij een klant, besluit Rabih te stoppen. Jad gaat alleen verder. Dan krijgen ze een noodoproep van Mark die zelfmoord wil plegen. Ze haasten zich naar hem, maar ontdekken dat Sandra dit gepland had om hen te confronteren. Jad en Rabih beseffen zich dat ze gelukkiger waren met hun sterke vriendschap in hun armoedige appartement. Ze geven alles op en vluchten naar Colombia, waar ze opnieuw geluk zoeken in de smaak van chocolade. Zo klein kan geluk immers zijn.

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Issam Almiski, ROOM 3 Experimental

Issam Almiski.jpg

Bekijk andere deelnemers

bottom of page