top of page

25 april 2024 

Schrijvers: Kuba Szutkowksi, Leïla de Jager & Sanjay Singh
Regisseur: Sarah Kasmi
Acteurs: Abed Manla, Anastasia Hellement & Mathieu Wijdeven

 

sNEAK PEEK #3

7.png
kuba.jpg

Kuba Szutkowski 

Kuba Szutkowski (Warschau, 1982) is gevestigd in Rotterdam en opgeleid als audiovisueel vormgever, maar ook als  psycholoog en filosoof.  Als regisseur/ schrijver is hij betrokken geweest bij diverse bekroonde projecten zoals de tv-serie Boijmans TV (Museumprijs 2010); de korte kunstdocumentaire Verzamelen is een Ziekte (China King Bonn Award Best Documentary 2015); korte films: Vonk (50+ festival selecties), Hitchcock Hitchcock (juryprijs R’dams Open Doek), de Kleine Astronaut (winnaar beste film runner-up wereldfinale 48hour film project Los Angeles 2023). Zijn, in de bioscoop uitgebrachte, debuut speelfilm Onder Water (2023) werd onder andere genomineerd voor Best Narrative Feature Award bij het gerenommeerde Austin Film Festival.

FORMER EAST - Roadmovie

Opgegroeid in een conservatief Pools dorp, is Krzysztof (noem me maar Chris) als tiener zijn alcoholische vader ontvlucht. Hij nam zich voor zijn persoonlijke Poolse verleden uit te wissen en zo snel mogelijk in Nederland te assimileren. Na jaren van aannemerswerk en avondstudie krijgt Chris de unieke kans bij een gerenommeerd advocatenkantoor te gaan werken. Hij moet alles op alles zetten om binnen te komen.  

Dan staat ineens na jaren zijn dochter Julia (15) weer op de stoep. Haar Kaapverdisch-Nederlandse moeder, zijn ex, is overleden en Julia wil dat Chris haar voogd wordt. Egoïstisch wil hij zijn 

verantwoordelijkheid richting zijn dochter weer ontlopen. Onbewust is hij overtuigd dat hij geen goede vader kan zijn. Hij besloot zich wel in te spannen om zo snel mogelijk een geschikte voogd te vinden voor Julia. De shortlist aan potentiële familieleden blijken allemaal van Chris' kant in Polen. Julia wil zo ver mogelijk vluchten van alles wat haar herinnert aan haar moeder en ziet een reis naar de roots in de Former East wel zitten. Een roadtrip volgt waarin Chris door de ogen van zijn dochter zijn land en vader gaat herwaarderen.

Leïla de Jager

 

Leïla groeide op in ‘t Zeeuwse Vlissingen. Daar waar het spoor letterlijk stopt en ze zich als kind zo stierlijk verveelde dat ze al op jonge leeftijd haar toevlucht zocht in boeken. Zo zorgde ze er, gewapend met haar biebpasje, eigenhandig voor dat een hele generatie pas op latere leeftijd kennismaakte met de werken van Annie M.G. Schmidt en Roald Dahl. Die boeken zwierven immers altijd rond in háár universum.

Het waren tijdens die jaren dat haar voorliefde voor magisch-realistische verhalen ontstond. Nu, een lapjeskat jeugd en meer dan dertig jaar later, heeft ze ook een dramatische inslag ontwikkeld. Sterrenstof in het alledaagse vinden, dat is nog de kortste samenvatting. 

Als vierdejaarsstudent aan de Schrijversvakschool (na een ieniemini omweg van 10+ jaar in de vorm van een studie communicatie en bijbehorende loopbaan) en na een aantal schrijfprojecten voor kinderen is haar drang naar meer aangewakkerd. Meer verhalen, meer meters maken, meer magie.

Als Leïla een film was, zou ze Beasts of the Southern Wild zijn.

1001 Verhalen - Serie

Wanneer de fantasievolle Senna ontdekt dat ze de - toch wel wat oldschool - verhalen van 1001 nacht die ze elke avond samen met haar opa verslindt met haar verbeelding kan veranderen, gaat ze zelf letterlijk in het avontuur op en belandt ze in een Oosters dromenland waar zij helemaal zelf haar lot bepaalt.

Leïla de Jager.jpg
Sanjay Singh_edited.jpg

Sanjay Singh

Sanjay Singh (31) is in het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen grootgebracht door zijn Nederlandse moeder en Indiase vader.

Na de opleiding International Media en Entertainment Management ging hij aan de slag als autodidacte DOP met een creatief collectief genaamd GUAP. Zij maakten videoclips, mini docu’s, en korte films.

In 2018 start hij samen met Ahmed Hammadi de ROFFA FILM CLUB, een maandelijkse filmavond waarvoor ze filmmakers uitnodigen om hun werk te tonen, en die dan direct feedback ontvangen van het aanwezige publiek.

De afgelopen paar jaar heeft hij vooral op de set gestaan als set- en locatiemanager. 

Nu hoopt hij zich vooral verder te ontwikkelen als schrijver.

Dorp - Experiment

Wanneer een jonge millennial geschiedenisleraar, in een dorp in Zeeuws-Vlaanderen, de zwarte bladzijden van de Europese geschiedenis bespreekbaar wilt maken op zijn middelbare school, stuit hij op hevig verzet van zijn conservatieve collega's.

Sarah Kasmi
 

Sarah Kasmi, filmmaker en oprichter van Movie Bank Productions, is met haar Marokkaanse achtergrond de verbindende kracht tussen de Marokkaanse en Vlaamse cultuur en wil die diversiteit graag overbrengen op het beeldscherm. Ze creëert op deze manier een platform om sociaal gevoelige thema’s in onze samenleving bespreekbaar te maken en diversiteit in België te omarmen.Sarah Kasmi werkt graag samen met jongeren. Talent en passie zijn de belangrijkste factoren om hen een kans te geven en zo hun eerste stappen in de filmwereld te zetten. 

In 2022/2023 schreef en regisseerde ze twee series:

Kids on the Block - Jeugdserie voor Ketnet (productie A-Team)

De Studio’s - Jongerenserie VRT MAX/ Amazone Prime:  scenario en regie én productie

Daarvoor maakte en produceerde ze de kortfilms Rima, Le Choix en Blockdown. 

sarah_el_kasmi rwr_edited.jpg
Abed Manla.jpg
Anastasia.jpeg
Mathieu WIjdeven RWR.jpeg

Abed Manla

Anastasia Hellement

Mathieu Wijdeven

bottom of page