top of page

Leila de Jager, room 2 series

..

Sanjay Singh, R3

Leïla de Jager_edited.jpg

“Een halfjaar lang met andere makers aan een eigen project werken en daarbij gecoacht worden door schrijvers die veel verder zijn dan ik: dat ik niet kan wachten, is een 

 understatement. Die kruisbestuiving is precies de reden waarom ik in een collectief wil schrijven. En dan ook nog eens in het ongepolijste, rauwe en energieke decor van Rotterdam: voor mij dé stad om inspiratie op te doen uit alle culturele windrichtingen.”

BIO

Leïla groeide op in ‘t Zeeuwse Vlissingen. Daar waar het spoor letterlijk stopt en ze zich als kind zo stierlijk verveelde dat ze al op jonge leeftijd haar toevlucht zocht in boeken. Zo zorgde ze er, gewapend met haar biebpasje, eigenhandig voor dat een hele generatie pas op latere leeftijd kennismaakte met de werken van Annie M.G. Schmidt en Roald Dahl. Die boeken zwierven immers altijd rond in háár universum.

Het waren tijdens die jaren dat haar voorliefde voor magisch-realistische verhalen ontstond. Nu, een lapjeskat jeugd en meer dan dertig jaar later, heeft ze ook een dramatische inslag ontwikkeld. Sterrenstof in het alledaagse vinden, dat is nog de kortste samenvatting. 

 

Als vierdejaarsstudent aan de Schrijversvakschool (na een ieniemini omweg van 10+ jaar in de vorm van een studie communicatie en bijbehorende loopbaan) en na een aantal schrijfprojecten voor kinderen is haar drang naar meer aangewakkerd. Meer verhalen, meer meters maken, meer magie.

 

Als Leïla een film was, zou ze Beasts of the Southern Wild zijn.

DUIZEND-EN-TWEE-VERHALEN

serie | 8 x 20’ | jeugd, live action & animatie

lOGLINE 

Wanneer de fantasievolle Senna ontdekt dat ze de - toch wel wat oldschool - bedtijdverhalen van haar opa met haar verbeelding kan veranderen, gaan ze samen letterlijk op in het avontuur en belanden ze in een duizend-en-een-nacht dromenland waarin zij allebei hun angst voor het donker moeten overwinnen.

MOTIVATIE  

Ik groeide als kind van een Arabische moeder op met de verhalen van duizend-en-één- nacht. Toen ik dit deel van mijn jeugd aan mijn dochter door wilde geven, ontdekte ik dat het niet meer van deze tijd is. Mijn doel is om de verhalen te moderniseren maar ze hun authenticiteit te laten behouden. Omdat ik mijn dochter verhalen wil geven die zij zelf wil beleven. Verhalen waarin zij zich herkent. Verhalen waarin inclusiviteit geen troef, maar een gegeven is en waarbij het niet uitmaakt wat de personages zijn of waar ze vandaan komen. Daarom ga ik die verhalen bewerken. Niet alle duizend-en-één, maar acht om mee te beginnen. Versies van de verhalen waarin live-action en animatie elkaar afwisselen. Voor alle kinderen van 0 tot 99 jaar oud.

sYNOPSIS

Duizend-en-twee-verhalen lijkt in niets op de originele werken. Het duizend-en-tweede verhaal is een spinsel van de achtjarige Senna, die met haar verhalenvertellende opa Habib elke avond een nieuw, magisch bedtijdavontuur beleeft. Want als opa ein-de-lijk op de rand van het bed neerploft en begint te vertellen, hoeft Senna alleen maar haar ogen te sluiten om hem - *poef* - mee te trekken in het verhaal van die dag. Een geanimeerd avontuur waarin ze zelf een hoofdrol spelen en waarmee ze beiden dat licht-uit-moment waar ze zó tegenop kijken, uitstellen.

 

In het duizend-en-tweede-verhaal ontdekt Senna hoe goed ze kan varen en hoe fijn ze het vindt op zee. Al snel leert ze hoe je de wind en water voor je kunt laten werken, hoeveel moois er te ontdekken is en hoeveel dierenvrienden er te maken zijn. Als een ware zeevaarder schuimt ze de wateren van Marabad af, in de golfsporen van Ali Baba en zijn rovers, en leert ze eindeloos veel nieuwe dingen van haar reisgenoten, opa Habib en kater Sultan. Ze sluiten nieuwe vriendschappen en verkennen (onbewoonde) eilanden. En soms gaan ze zelf zó in het avontuur op dat ze bijna vergeten hoe bang ze eigenlijk voor het donker zijn. Totdat Vogelrok ze met zijn oneindig zwarte schaduw herinnert aan die angst. 

 

Wanneer opa ziek in bed ligt en Senna klaarwakker en het zonder de spannende afloop van hun verhaal moet doen, sluipt ze uit bed om opa te geven wat hij haar beloofd had: het slot van hun spannende avontuur. Een laatste hoofdstuk waarin ze Vogelrok verslaan én hun angsten overwinnen.

Bekijk andere deelnemers

bottom of page